Plochá noha a jak ji ´léčit´

Plochá noha a jak ji ´léčit´

O ploché noze a jak jí předcházet jsme psali v předešlém článku >>>>. Plochá noha má totiž vliv na celé naše tělo, ovlivňuje postavení pat, kolen, kyčlí, způsobuje jejich bolesti, stejně tak jako bolest zad. Dokonce má vliv i na naše dýchání. Ale co dělat, pokud už nožka našeho potomka plochá je?

Všichni jistě známe ortopedické vložky. Dají se pohodlně objednat na internetu nebo nám je předepíše ortoped a v protetice je udělají na míru. Ale! Věděli jste, že plochá noha se dá řešit i jiným způsobem, nežli zmiňovanými a mnohdy i zatracovanými vložkami? Zatracovanými proto, že v botě slouží jako cizí element, na který každá noha reaguje jinak, a jejich účinek se nikdy nedá předvídat. Děti v botičkách často tlačí a co víc, občas fungují jenom dočasně.

 

Tejpování!


Plochou nohu lze za pomocí speciální pásky zatejpovat, neboli fixovat tak, aby se nožní klenba začala sama rovnat. Tejpování je vhodné nechat provést zkušeného fyzioterapeuta, eventuálně se pak pod jeho dohledem tejpování naučit. Jde o účinný a pohodlný způsob nápravy klenby.

 

Cviky na ploché nohy


Cviky lze provádět i jako prevenci, případně jako podpůrnou léčbu k tejpování nebo vložkám dělaným na míru. U cviků je důležitá hlavně pravidelnost! Nepotřebujete žádné speciální a drahé pomůcky, stačí věci, které máte doma. Balónky, kostky, pastelky nebo např., utěrka, viz článek https://dupydupy.cz/blog/12_plocha-noha-u-deti.html

 

Chůze naboso


Ta je zvláště v zimních měsících velice obtížná, ale řešení existuje. Chůzi naboso můžeme snadno imitovat ortopedickými koberečky, tato pomůcka zajišťuje stimulaci všech potřebných receptorů chodidla. Přispívá ke správnému formování klenby, rozvoji jemné motoriky a kognitivních schopností, viz článek https://dupydupy.cz/blog/11_Zdravy-vyvoj-a-hmatove-vjemy-chodidel.html

Vezměte prosím na vědomí, že plochonoží nelze posoudit do věku 3 let dítěte! Zdravé dítě má od narození přibližně do tohoto věku oblast nohy pod kostní podélnou klenbou vyplněnou tukovým polštářkem. Tukový polštář chrání klenbu a měkké části dětské nožičky před přetížením a s přibývajícím věkem pozvolna mizí. Z tohoto důvodu není preventivní nošení ortopedických vložek u malých dětí vhodné! Postavení patiček a vývoj nožní klenby se tedy doporučuje hlídat až od 3 let věku.