Už první krůčky vyžadují obuv, říká odbornice

Už první krůčky vyžadují obuv, říká odbornice

Už první krůčky vyžadují obuv, říká odbornice na zdravé obouvání dětí

Už se vaše děťátko pomalu staví na nožičky? Nastává čas pořídit mu první botičky. Jenže podle čeho vybrat ty správné? Jakou velikost bot zvolit, z jakého materiálu by měly být vyrobeny a jaký tvar je vhodný? Vyzpovídali jsme Evu Žákovou, odbornici na zdravé obouvání dětí.

V jakém věku by rodiče měli dětem pořídit první botičky?

Řiďte se potřebami dítěte, jeho temperamentem a také činnostmi, které s dítětem podnikáte. Jakmile si dítě začíná stoupat, nasaďte mu protiskluzové ponožky nebo jemné celokožené capáčky s protiskluzovou podešví.

Jakmile dítě začne skutečně chodit (kolem 12 měsíců), obujte ho do měkké botičky s podporou kotníku a paty. Botička mu poskytne oporu, a dítě tak bude lépe vnímat stabilitu. Pokud dítě stále ještě více leze, než chodí, nemá cenu ho obouvat a zbytečně mu nohu fixovat v botě. Ovšem pokud se vám dítě staví třeba na dětském hřišti, tam už ponožky nestačí. Pořiďte mu proto první botičky capáčkového typu.

 

Na co se při výběru prvních botiček zaměřit?

Pro první krůčky platí obecně: volte lehkou botu s co nejměkčí podrážkou, která nemusí být nutně kotníková. Takovým botičkám říkáme capáčky. Dítě o nich skoro neví, baví ho běhat, nemá potřebu je sundávat a jsou mu pohodlné třeba i na případné lezení. Z pohledu zdravotního: noha se krásně pohybuje a zapojuje všechny svaly.

Bota musí mít dostatečný prostor v meziprstí (volte proto oblý tvar boty) a musí být správně široká, podle šíře nohy dítěte. Při výběru tedy zohledňujte šíři nohy a výšku nártu dítěte a podle toho vybírejte značku. Botička dítě nesmí škrtit, ale také nesmí být bota nevhodně široká, aby v ní pak chodidlo neřízeně „nelítalo“.

 

Jaký je rozdíl mezi botičkami pro děti, které se teprve učí chodit, pro děti, které jsou už při chůzi sebejisté?

Boty pro prvochodce se řadí do skupiny capáčků. Jsou to velmi měkké boty, s téměř ždímací podešví. Podešev je tenká (nepředpokládá se, že bude dítě chodit v nějakém drsném terénu), a tudíž velmi lehká a ohebná. Tedy hlavně gramáž, ohebnost, a tloušťka podešve – to jsou hlavní rozdíly oproti botám pro zkušenější chodce. Většinou tyto první botičky končí velikostí 24.

 

Jak se dá zjistit správná velikost nohy dítěte?

Nožičku můžete změřit i doma, ale často je těžké udržet dítě v klidu. Nejprve si musí stoupnout zády ke stěně na bílý papír. Pak mu zkuste obkreslit nohu a změřte délku od paty k palci. Vyjde vám délka chodidla. Dále změřte tloušťku palce do výšky. Vyjde vám tzv. nadměrek, tedy prostor, který potřebuje noha v botě, aby palec nenarážel. Taková by měla být délka stélky v nakupované obuvi.

Více o tématu jak změřit nohy dítěte zde >>>>

 

Měly by se kupovat boty přímo v dané velikosti, nebo o něco větší, případně proč?

Botička musí mít vnitřní prostor větší právě o zmíněný nadměrek. Když v botě není prostor, dochází k zaškrcení krevního oběhu v noze a k odumírání nervových zakončení v prstech, které mají vliv na rovnovážné postavení těla. Děti s hodně širokou nohou většinou nosí obuv o číslo větší, než se naměřilo. Není to proto jen o rozměru, ale o celkové konstituci nožky.

 

Z jakého materiálu by měla být ideálně vyrobena kvalitní dětská obuv?

Kvalitní = jedině z kůže. Řada výrobců už ale v kolekcích outdoor, turistiky nebo sportovních modelů používá moderní umělé materiály včetně membrán. Pokud se dají prát a jsou dostatečně prodyšné, pak jsou dokonce pro děti lehčí a příjemnější na nošení. Ale kůže je kůže.

 

Jaký by měla mít bota tvar, aby se v ní nožička nedeformovala?

Oblý tvar ve špičce s dostatkem prostoru na prsty, široká u nártu a dostatečně úzká kolem kotníků. Zkrátka aby bota dobře padla a noha v ní „neplavala“.

 

Doporučujete dětem nosit botičky i doma, případně jaký typ?

Ano, určitě. Maminky mají pocit, že když je doma teplo, děti tu mohou chodit bosy. Ale tvrdý povrch bosé nožce nedělá nijak dobře. Dokonce jim to může způsobit plochonoží.

Je pro správný vývoj dětské nožičky důležitá také chůze naboso?

Chůze naboso je to nejlepší, co pro své děti a jejich zdravý vývoj celého těla můžete udělat. Ale musíte zvolit vhodný povrch. Pláž, trávník, oblázky, lesní cesta… zkrátka přírodní terén, nikoliv plovoucí podlaha, lino, beton či dlažba.

 

Vyplatí se kromě bot věnovat pozornost i dětským ponožkám? Jaký materiál a typ ponožek doporučujete?

Určitě. Hygiena nohy a boty je velmi důležitá. Osvědčily se nám bambusové ponožky. Je to funkční materiál, který nedrží vlhkost jako bavlna. Navíc je protialergický, vhodný pro atopiky. Pro potivé děti ještě doporučuji ponožku s aktivním uhlím a stříbrem.

 

Ing. Evá Žáková

Zdroj: https://www.emimino.cz/clanky/kuze-je-kuze-rika-odbornice-na-zdrave-obouvani-deti/