Jak vybrat dětské boty?

Jak vybrat dětské boty?

Jak vybrat dětské boty?

Dětskou obuv vybíráme prakticky každý půlrok novou. Někdy i častěji. Je proto důležité si neustále připomínat, co je při výběru obuvi pro děti to nejdůležitější. Dětské chodidlo má totiž sníženou citlivost. Dítě nám samo mnohdy nesdělí, že ho botička tlačí. Špatná obuv přitom může zdeformovat dětskou nožičku na celý život! Jak vybrat dětské boty? Na co se zaměřit nejvíce, abychom nohu dítěti zbytečně neničili? Kolik má být správný nadměrek?

Je-li dítko již zdatnějším chodcem, volíme nadměrek od 0,5 cm - 0,8 cm. Pro děti, které chodí již stabilně se doporučuje nadměrek o něco větší a to sice od 0,8 cm – 1 cm.

Pozor na nevhodnou obuv

Podle statistik se rodí 99% dětí s naprosto zdravýma nohama. S přibývajícím věkem se počet vad nohou zvyšuje. Podle ortopedů trpí vadou chodidla až polovina dětí školního věku! Přibližně jedna třetina prvňáčků přichází do školy s nohama různě poškozenýma v důsledku nošení nesprávné obuvi. Nechce se věřit, že by rodiče nevěnovali péči o dětské nohy pozornost. Nepříznivá statistika spíše dokládá, že velkou část rodičů je prostě nesnadné rozpoznat při nákupu zdravotně nezávadnou obuv od obuvi, která může nohy dítěte poškodit na celý život. Jak vybrat dětské boty? Podívejme se nejprve, čím je dětská noha zvláštní oproti noze dospělého člověka.

Zvláštnosti stavby dětské nohy

Dětská noha má určitá specifika. Od nohy dospělého člověka se liší v mnoha anatomických i funkčních vlastnostech. To nejdůležitější je, že velice rychle roste, mění se v délce, šířce i v proporcích. Noha malého dítěte roste v průměru 15 až 18 mm za rok, u starších dětí 8 – 12 mm. Kosti nohou malých dětí jsou dlouho chrupavčité. To znamená, že jsou měkké a velice rychle se mohou deformovat buď špatnou obuví, nebo nadměrným zatížením! Oproti dospělému člověku mají dětské nohy sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku. Jsou tak ohroženy tím, že budou nosit příliš krátkou nebo jinak nepadnoucí obuv, aniž by si to uvědomovaly.

Jak vybrat první boty?

Rodiče často chybují a snaží se obouvat do pevných bot děti, které ještě neumějí chodit. Zde je pravidlo nekompromisní. Dokud dítě nechodí, nazouváme mu jen měkké capáčky, ponožky nebo speciální nepromokavé zateplené návleky. Teprve když udělá několik prvních krůčků, můžeme vyrazit na nákup prvních botiček! Nekupujte je tedy dopředu, protože nevíte, kdy to bude. Dítěti se noha, jen co se rozchodí, velice změní. Je potřeba, aby si boty vyzkoušelo již jako chodící.

Více proč vybrat capáčky se dozvíte zde >>>

Materiál svršku

Ideálním materiálem pro výrobu obuvi je přírodní useň. Její nejdůležitější vlastností je přizpůsobivost anatomickému tvaru nohy, prodyšnost, měkkost a možnost absorpce vlhkosti. Poromery, koženky a plasty jsou neprodyšné a nedokáží se přizpůsobit tvaru nohy uživatele. Navíc když bota nedýchá, vzniká uvnitř nepříznivé klima s možností tvorby plísní či atopického ekzému.

 

Zdroj: https://motherclub.cz/jak-vybrat-detske-boty-v-cem-rodice-nejvice-chybuji/