Jak obout dítko podle věku

Jak obout dítko podle věku

Jak obout dítko podle věku

V DupyDupy milujeme dětské nožičky. Víme, že chůze naboso je nejlepší, ale ne vždy je opravdu prospěšná, zvláště pak na tvrdých površích, jako je dlažba nebo beton se bosá chůze příliš nedoporučuje. Když není možné být naboso (tráva, písek, strukturovaný povrch), pak je nejlepší možnou volbou právě botička s měkkou podrážkou. Níže se prosím podívejte na kategorie dle věku a stádia vývoje dětské nožičky a význam výběru dětské obuvi.

Novorozenec


Příprava na příchod miminka je plná vzrušení a očekávání. Seznam věcí, které miminko v dnešním moderním světě potřebuje, je ohromný. Ovšem jedna věc, kterou v této fázi obecně miminka opravdu nepotřebují, jsou boty. Jejich malé nožičky rozhodně není potřeba obouvat do bot omezujících pohyb. Vše, co tyto nožičky potřebují, je teplo a bezpečí. Nejideálnějším řešením jsou ponožky či látkové capáčky, které neškrtí.

3-6 měsíců


Dětský zrak se rozvíjí, miminka jsou schopna soustředit se na předměty a přitahují je monochromatické a jasné barvy. Naše capáčky jsou veselé a děti pobaví, když kopou nožkami a dívají se na ně. Mezi 3. – 6. měsícem jsou děti obvykle schopné se posadit a často se natáhnout a popadnout hračky a předměty v dosahu. To zahrnuje i jejich chodidla, kopání nebo sundávání ponožek se stává oblíbenou a zábavou hrou. Capáčky mají elastický lem kolem kotníku, což znamená, že jsou pohodlné na nošení, ale také se nedají tak snadno stáhnout.

Mezi 6-8 měsícem si děti podávají předměty z ruky do ruky, otáčí jimi, obrací je. Během této fáze miminka objevují také chodidla a prsty. Můžete také zpozorovat, že si vaše dítě cucá prstíky na nohou – do úst vkládají zkrátka všechno! Z tohoto důvodu je naše kůže testována podle EU norem a bezpečná pro děti.

6-12 měsíců


V období kolem 6-10 měsíce se začínají děti plazit. Jsou často překvapivě hbité a dokážou se pohybovat velmi rychle. Všechno v domě se tak rázem posune o úroveň výš a vy si začnete všímat všech věcí, které lákají vaše dítě, a za kterými se vydají rychlostí blesku. V této fázi je horní část jejich chodidel oblastí, kterou je třeba chránit, a capáčky z měkké kůže jsou k tomu ideální. Jsou pohodlné na nošení a neomezují nožku v růstu a pohybu.

Jak děti získávají sebedůvěru, začnou se natahovat, až zjistíte, že obchází nábytek. Chůze kolem nábytku, je zásadní pro vývoj nohy. Nožky potřebují prostor, aby se prstíky mohly roztáhnout, rovněž je důležité cítit podlahu, tím se totiž rozvíjí smysl pro rovnováhu. Tvrdá a těžká podrážka a zafixovaná nožka v neforemné botě tento proces narušuje! Kožené capáčky DupyDupy mají semišovou podešev, která umožňuje dětským prstům cítit podlahu a tím nebrání rozvoji smyslu pro rovnováhu. Uklouznutí a pády jsou v tuto dobu velmi běžné. Ale s protiskluzovou podrážkou mají děti možnost prozkoumat toho přece jen o něco víc.

12-18 měsíců


Děti již ví, že mají nohy a dokáží je již obstojně používat. Tyto první krůčky jsou tak velkým milníkem a jsou pro nás jako rodiče vždy nezapomenutelné! Tento milník často oslavujeme výletem do obchodu pro naše první botičky. Bojíme se, že se při běhání zraní, že si na něco ostrého stoupnou, zkrátka chceme ty malé nožičky chránit před všemi nástrahami kolem nás. I když je to vše provedeno s nejlepšími úmysly, odborníci se shodují, že chodit naboso je ve skutečnosti mnohem lepší. Ale toto prostě není vždy možné, protože náš svět k tomu není uzpůsoben. Choulostivé nohy batolete vyžadují ochranu a teplo.

Capáčky DupyDupy s gumovou podrážkou jsou určeny speciálně pro tyto ťapající začátečníky. Jsou vyrobeny z měkké, prodyšné kůže, která umožňuje nohám růst a vyvíjet se tak, jak to příroda zamýšlela, a zároveň je chrání. Mají lehkou a ohebnou protiskluzovou podrážku, a děti se tak cítí stabilněji. Capáčky mají širokou špičku, která dětem ve stoje umožňuje roztažení prstíků.

18-24 měsíců


Jak se batolata stávají sebevědomějšími, začínají s jistotou chodit a běhat. Mají odlišný styl chůze než dospělí a mají tendenci se na nohách spíše jakoby houpat. Díky tomu často zakopávají a padají. Ovšem není výjimkou, že se tak děje i při špatně zvolené velikosti obuvi, nadměrek by neměl být příliš velký. Ale budeme-li mluvit o podrážce, nevhodná je ta, která je velice tvrdá a jen těžko ohebná, děti pak chodí spíš celou ploskou nohy, než aby přirozeně ohýbaly prstíky. Capáčky DupyDupy s gumovou podrážkou, jsou skvělé pro vnitřní i méně zatěžující použití venku. Podrážka je velmi pružná a měkká, měkčí, než tradiční první boty a nožku v pohybu neomezuje, díky pružnému lemu. Chrání nožku před chladem i ostrými předměty.

V této fázi si děti rozvíjejí samostatnost. Je to fantastický věk plný učení a je magické sledovat, jak váš drobeček roste a podmaňuje si svět kolem sebe, i když třeba pomaleji, než byste chtěli! Jednou z výzev, kterou batolata ráda řeší, je obouvání a zouvání. Capáčky DupyDupy mají elastický lem kolem kotníku, tudíž se snadno obouvají a zouvají, ale nepadají z nožky při pohybu. Různá barevná provedení, která batolata milují, jsou jen dalším plusem.